Karakteristike igre

Teren za odbojku duljine je 18 metara te širine 9 metara. Središnja crta (ispod mreže) dijeli teren na pola. Crta napada je ucrtana u svakom polju tako da je njen stražnji rub udaljen 3 metra od središnjice srednje crte, označuje prednju zonu. Igrač u zadnjem redu mora ostati iza linije napada kada skače kako bi dodirnuo loptu koja je iznad visine mreže. Površina mora biti ravna, vodoravna i jednolika. Mora biti takva da ne predstavlja opasnost od bilo kakve ozljede igrača. Boja i dizajn majica, gaćica i čarapa moraju biti jednaki za čitavu momčad (osim za libera). U dvoranskoj odbojci igru čini šest osoba, svaki tim ima šest igrača na terenu u unaprijed određenom rasporedu. Prije serviranja, igrači moraju biti na svojim pravnim pozicijama, u odnosu na svog susjednog igrača. Jednom kada server stupi u kontakt s loptom, igrači mogu mijenjati pozicije do kraja odigravanja. Igrači u zadnjim redovima mogu igrati u blizini mreže, ali ne smiju blokirati ili napadati loptu koja je iznad visine mreže. U toku nadigravanja lopta mora prijeći mrežu između antena. Igrači ne smiju dirati mrežu. Igrač početne postave može napustiti igru, ali samo jedanput u setu, i ponovno se vratiti, ali samo jedanput u setu i samo na svoju početnu poziciju u postavi. Broj dozvoljenih izmjena po jednom setu je 6. Dogodi li se ozbiljna ozljeda dok je lopta u igri, sudac mora odmah zaustaviti igru i liječničkoj pomoći dopustiti ulazak u igralište.

Pravila bodovanja

Set dobiva momčad koja je prva osvojila 25 poena s vodstvom od najmanje dva poena. Utakmicu dobiva momčad koja je pobjednik triju setova. U slučaju izjednačenog rezultata 2:2, odlučujući (peti) set igra se do 15 poena s
vodstvom od najmanje dva poena.

Pravilo rotacije

Teren se sastoji od šest zona u kojem su podijeljenje na prednji i stražnji red. Desni stražnji dio (zona 1), desni prednji (zona 2), srednji prednji (zona 3), lijevi prednji (zona 4), lijevi stražnji (zona 5) i srednji dio leđa (zona 6). Nakon svakog osvojenog protivničkog servisa igrači se rotiraju u smjeru kazaljke na satu.