Servis

Pri izvršavanju servisa jednom nogom iskoračite naprijed lagano. Budite sigurni da je vaša težina na stražnjem stopalu. Uobičajeni koraci pri izvođenju servisa su: korak, bacanje (podizanje) lopte, ubrzanje ruke u loptu i uspostavljanje kontakta. Dok koračate naprijed, bacite (ili u osnovi podižete) loptu izravno ispred vašeg servirajućeg ramena dovoljno visoko da vas natjera da dosegnete u potpunosti dok se pripremate kontaktirati loptu rukom. Izbacivanje je ključno, zahtijeva puno pažnje, jer mnoge pogreške nastaju uslijed nedosljedne visine i mjesta na kojem se nalazi. Dok bacate loptu, upotrijebit ćete zamah ruke kako biste ubrzali ruku do lopte, što stvara snagu. Zamah ruke počinje dok povlačite lakat prema natrag i iznad visine ramena, a zatim prema naprijed s otvorenom kontaktnom rukom i dlanom okrenutim prema van. Lakat treba ostati iznad visine vašeg ramena tijekom cijelog izvođenja servisa. Da biste pomogli učinkovitom kontakt držite zglob čvrsto s prstima malo raširenim kako biste omogućili ruci da dodiruje više površine lopte. U mlađim dobnim kategorijama servis se izvodi ispuštanjem ili izbacivanjem lopte iz ruke te udarcem odozdo prema lopti.

Prijem servisa

Da biste uspješno primili servis trebate pokrenuti noge, stvoriti platformu sa rukama (držite ruke podalje od tijela) i kontakt lopta dok je u relativno niskom atletskom stavu. Koraci za uspješnost izvedbe uključuju pomicanje nogu u loptu, stvaranje platforme, kontakt na podlakticama i smrzavanje ruku za ciljanje. Igrači na prijemnoj strani mreže trebaju biti u položaju za kretanje, s nogama udaljenim najmanje u širini ramena, koljena savijena, a ruke razdvojene. Trebate pomaknuti tijelo ovisno o lopti – smjer i brzina dok putuje prema vašoj strani mreže. Ramena držite prema naprijed, ne mičite se zajedno sa rukama. Brže će te se kretati i učinkovito s razdvojenim rukama. Koljenja su lagano savijena i ramena su prema naprijed. Spojite ruke s palcima i zglobovima koji se dodiruju kako biste stvorili platformu.

Blok

Prva linija obrane protiv napada je blok. Blokeri imaju nekoliko osnovnih odgovornosti. Prvo se mora identificirati napadača koji imaju glavnu odgovornost pri napadu, moraju ostati ispred tog napadača dok se približava mreži i prebaciti ruku preko mreže ispred napadačeve ruke. Drugi prioritet je bloker ili skupina blokera koji rade zajedno kako bi podigli zid ispred napadača. Važno je za obranu tima da pojedinačni ili kolektivni blok odvoji dio terena od napadača na temelju njihovog položaja. Stanite u spreman položaj s rukama iznad razine ramena, koljena lagano savijena, a nožni prsti usmjereni izravno na središnju liniju. Imajte na umu da vaš protivnik ima tri osnovne opcije napada u prvom redu – lijevu, srednju i desnu. Ključno je identificirati protivničkog igrača koji se priprema za napad i utvrditi je li igrač iz prvog reda ili drugog reda. Da biste izvršili blok iz spremnog položaja, jednostavno savijte koljena držeći ruke otvorene i u istom položaju iznad ramena – vaš je cilj prebaciti obje ruke preko ravnine mreže i zatim izvršiti kontrolirani doskok na obje noge.

Napad

Tri ključna elementa napada su: trčanje, skakanje i zamah rukama. Napadači trebaju predvidjeti i reagirati, učinkovito koristiti niz koraka, ući u zrak, a zatim upotrijebiti jednu od svojih napada opcija. Započnite svoj napad iza linije napada. Za igrače koji napad izvode desnom rukom, prvi od tri koraka mora biti s lijevom nogom, jer se ruke prirodno njišu naprijed. Drugi korak je trčanje korak na desnom stopalu, koje se često naziva i usmjereni korak. Korak usmjerenja omogućuje vam prilagođavanje postavljenom stanju i u većini slučajeva vas približava mreži. Završni korak lijevom nogom vraća vas u ravnotežu tako da možete skočiti s dvije noge u napad. Skok s dvije noge omogućuje vam prijenos zamaha  kontrolirani okomiti skok. U zadnja dva koraka stopalima ugradite udar pete. To će rezultirati vrstom kočenja i spriječiti prekršaje na mreži. Koristite obje ruke za skok. Dok se krećete u dva koraka za brzo zatvaranje, ruke bi se trebale okrenuti natrag, a zatim se dizati u zrak dok skačete. Kad se nađete u zraku, želite doći do visokog izvlačenja (koje se ponekad naziva luk i strelica). Dođite visoko i upotrijebite ispruženu ruku koja ne napada kako biste vidjeli loptu dok povlačite lakat u napadu te izvršite udarac.

Obrana

Ostanite niski – dvije jednostavne riječi koje morate imati na umu kada vaš protivnik ima loptu, a niste uključeni u blok. Napadnuta lopta ide na pod, tako da morate biti blizu poda. Dva su ključna trenutka: trenutak napada i vaš kontakt. Da biste bili spremni za obranu, morate biti spremni za kretanje i u položaju da vidite gornji dio napadačevog tijela. Važno je držati ruke raširene u spremnom položaju, tako da ćete biti spremni iskopati udarac loptom na obje strane tijela. Ako sastavite ruke i pomičete ih kao jedinicu, vaš kontakt s loptom vjerojatno će rezultirati time da će lopta poletjeti s terena u smjeru u kojem su se vaše ruke kretale. Napadač će pokušati upotrijebiti topspin i staviti loptu na pod. Vaš je cilj staviti ili zadržati svoje tijelo iza napadnute lopte. Ruke će vam biti uz tijelo dok dodirujete loptu, to će pomoći da apsorbirate napad. Dok odigravate loptu, opustite ramena i povucite ih natrag dok se kukovi kreću naprijed. Ova akcija tijela pomoći će vam da apsorbirate brzinu napada i omogućiti će da obrana ostane na vašoj strani mreže.